DÜNYA KOAH GÜNÜ
KOAH (kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)
Kronik (uzun süreli) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı solunum yollarında mikroplarla oluşmayan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır.
KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20 olarak belirtilmektedir.
Bu rakam yaklaşık olarak toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH olduğunu işaret etmektedir.
KOAH gelişimi için en önemli ve en yaygın risk faktörü tütün kullanımıdır. Sigara içen bireylerde sigara içmeyenlere göre daha fazla solunum fonksiyon kaybı ve solunumsal şikayetler gözlenir. Farklı şekillerde tütün kullanımı (nargile,pipo, puro, elekteronik sigara vb.) ve çevresel tütün dumanı maruziyeti de KOAH gelişimine neden olmaktadır.
İç ortamda kullanılan odun, tezek, kömür ve kök benzeri yakıtların yanmasına bağlı olarak gelişen iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı işyerlerinde ortamda oluşan çevresel maruziyetler de KAOH gelişmesi için rönemli risk faktörleridir.
Benzer biçimde dış ortam hava kirliliği de KOAH gelişiminde ve KOAH hastalığın alevlenmesi için önemli bir rol oynar. Diğer taraftan azalmış günlük fiziksel aktivitede ve hareketsizlik de artık risk faktörü olarak kabul edilmektedir.
KOAH ‘da başlıca şikayetler; öksürük, balgam, nefes darlığı ve hırıltılı solunumdur.
Hastalık tanısında nefes ölçüm testleri uygulanır.
KOAH tedavisinde hastanın yapması gereken en önemli adım sigarayı bırakmaktır, sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. KOAH tedavisinde nefes yoluyla kullanılan ilaçların yanı sıra günlük fiziksel aktivitenin arttırılması, grip ve zatürre aşılarının yapılması; hem hastalık gelişimi, hem de hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır.
Doç. Dr. İpek ÖZMEN
Pulmoner Rehabilitasyon Sorumlu Hekim

