VEREM EĞİTİMİ VE FARKINDALIK HAFTASI
05-11 OCAK 2025
Ülkemizde verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve verem hastalığına karşı toplumun dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası olarak belirlenmiştir. Bu yıl 05-11 Ocak 2025 tarihleri arasında “78. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası” olarak tüm ülkemizde etkinlikler düzenlenmektedir.
VEREM NEDİR? VEREM NASIL BULAŞIR ?
Verem hastalığı (tüberküloz) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen dünyada halen toplum sağlığını tehdit eden büyük bir sorundur. Verem hastalığı, verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın etkeni; Mycobacterium tuberculosis adlı bir basildir.
VEREM HASTALIĞI HANGİ ORGANLARI TUTAR?
En sık akciğerleri olmak üzere tüm organları tutabilir. Akciğerler % 60-70 oranında tutulur. Diğer Organlar (% 30-40): Akciğer zarı, lenf bezleri ,beyin zarı, kemikler, böbrekler, kalp zarı gibi tüm tutabilir.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
KİŞİ HANGİ DURUMLARDA ŞÜPHELENİP BİR SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURMALIDIR?
Tüm vücudu etkileyen yakınma ve belirtiler: Ateş,gece terlemesi, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kilo kaybı. Akciğer vereminde, solunum belirtileri: Öksürük (özellikle 2 haftadan uzun sürmesi), balgam çıkarma, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bazen kan tükürme.
Akciğer dışı organlardaki verem hastalığında ilgili organa ait belirti ve bulgular görülür. Örneğin; lenf bezi tüberkülozunda, lenf bezi büyümesi ya da akıntı olması; böbrek tüberkülozunda idrarda kan ya da iltihap görülmesi; gırtlak tüberkülozunda ses kısıklığı; kemik ve eklem tüberkülozunda kemik eklem ağrısı, şişlik, akıntı.
TEDAVİ: Tüberküloz %100 tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tüberküloz hastalarının tedavisi ayaktan yapılır. Hastaneye yatırılması gereken hastalar: genel durumu bozuk, yaygın hastalığı olan, aşırı kan tükürmesi, ek sağlık sorunları, ilaç yan etkisi gelişen ve tedaviye uyum sorunları yaşayanlardır.Hastaların özel beslenmesi gerekmez. Dengeli beslenme önerilir. Ciddi kilo kaybı olanlara destek beslenme gerekir.
En az 6 ay tedavinin düzenli kullanılması çok önemlidir. Hastaların ilaçlarını düzensiz alması, mikropların ilaçlara dirençli hale gelmesine yol açar.
İstanbul, Türkiye’de veremle mücadelede önemlidir. İstanbul’da, Türkiye’deki toplam verem hastalarının, ÇİDTB (çok ilaca dirençli tüberküloz), yabancı ülke doğumlu hastaların önemli büyük bir bölümü yer almaktadır. Hastanemiz İstanbul’da veremle mücadelede en yüksek verem yatak sayısına sahiptir. Tüm İstanbul ve Türkiye de dirençli tüberküloz, ilaç yan etkisi, kontrol edilememiş ek hastalık gibi tedavi sorunu olan tüm verem hastalarına hizmet etmektedir. Türkiye’nin tüm illerinden hastalar kabul edilmektedir.