Süreyyapaşa Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi
15 Ağustos 2024

Kronik akciğer hastalığı olan hastalarda nefes darlığı, yorgunluk hissi nedeniyle normal günlük aktiviteleri yapmak güçleşir. Hastalar kolay yorulduklarını, nefes darlığı nedeniyle sosyal hayatlarının olumsuz etkilendiğini, sık hastane başvurularının olduğunu ifade ederler. Günlük işlerini yapmak, evden dışarı çıkmak gibi efor gerektiren durumlar bu hastalar için giderek sıkıntı yaratmaya başlar. İleri dönemlerde ise kas güçsüzlüğü, kemik erimesi, akciğer ve kalp fonksiyonlarında azalma tabloya eklenebilir. Pulmoner rehabilitasyon kronik akciğer hastalığı olanlarda tıbbi tedavilerin yanı sıra hastaların fiziksel kapasitelerini ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi amaçlayan uygulamaların bütünüdür

 

Pulmoner Rehabilitasyonun Amaçları Nelerdir?

 Başlıca akciğer hastalığına bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği azaltmak, egzersiz toleransını arttırmak, hastalığa bağlı atak sayısını azaltmak ve yaşam kalitesinin iyileştirmektir. Pulmoner rehabilitasyon ekibi göğüs hastalıkları uzmanları, fizyoterapist, eğitim hemşiresi, psikolog ve diyetisyenden oluşmaktadır. Temel olarak egzersiz eğitimi yanında her hastanın durumuna özel beslenme önerileri, hasta ve ailesi için eğitim programları ve psikolojik destek gibi bileşenleri vardır. Sonuç olarak pulmoner rehabilitasyon nefes darlığı ile başa çıkabilmeyi, aynı zamanda kişinin daha güçlü hissetmesini ve yaşam kalitesinde iyileşmeyi amaçlar. Hastanemizde 2014 yılından itibaren pulmoner rehabilitasyon ünitesi hizmet vermektedir. Süreyyapaşa EAH pulmoner rehabilitasyon ünitesi halen Asaf Ataseven ek binası 6. katta hizmet vermektedir. Pulmoner rehabilitasyon ünitesinde görevli doktorlar Doç. Dr.İpek Özmen ve Uzm. Dr Elif Yıldırım, fizyoterapistler Nisanur Tutuş ve Neslihan Siyambaş’tır.

 

Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesine Kimler , Nasıl Başvurabilir?

Pulmoner Rehabilitasyona kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, bronşektazi, kistik fibrozis, göğüs kafesi hastalıkları, solunum problemi yaratan sinir-kas hastalıkları, akciğeri etkileyen bağ dokusu hastalıkları, akciğer nakli öncesi ve sonrasında veya akciğer cerrahisi öncesi ve sonrası solunum problemleri olan hastalar başvurabilir.

 

Pulmoner Rehabilitasyon Programı

Hastalar program öncesi kardiyolojik tetkikleri ve programa engel bir durumlarının olup olmadığının değerlendirildikten sonra haftada 2/3 gün toplam 8 hafta hastanede direkt gözetimli olarak oluşturulan programlar her hastaya özel olarak yapılandırılır. 8 haftalık program sonrası hastalar 1/3/6/12 ay kontrolleri ile takip edilmektedirler.

  • Pulmoner Rehabilitasyon
  • Pulmoner Rehabilitasyon
  • Pulmoner Rehabilitasyon
  • Pulmoner Rehabilitasyon
  • Pulmoner Rehabilitasyon
  • Pulmoner Rehabilitasyon
  • Pulmoner Rehabilitasyon